Що таке spc-покриття для підлоги?

Що таке spc-покриття для підлоги?

SPC ламінат. Інноваційна підлога нового покоління


Різновиди композитних матеріалів


SPC ламінаті відносяться до великої родини так званих «вінілових ламінатів». Назва «вінілові ламінати» посіла сьогодні домінуюче місце в роздрібній торгівлі ламінатів, але вона не показує основні характеристики і відмінності ламінатів даної родини.

Вініловий ламінат – це не більше, аніж гарна сучасна назва, яка є допоміжним елементом у продажі продукції. По суті, вініл – це розмовна назва полівінілхлоріду (ПВХ) – (CH2CHCl), а також других полімерів.

Виробники ж використовують формулювання композитні ламінати. Вони складаються з кількох складових частин, які мають різні хімічні і фізичні властивості.

Композитні – значить складаються з двох або більше частин, що мають різні фізичні властивості. У сімейство композитних ламінатів входить велика кількість різної продукції, абсолютно різною по використанню і своїми фізичними властивостями. Багато з них використовуються в вузькоспеціалізованих сегментах. Композитні ламінати – високо екологічні, так як емісія шкідливих речовин для організму людини відсутня.

До групи композитних ламінатів входять:


а) LVT - Luxury Vinyl Tiles. За фактом, це досить жорсткий лінолеум з вирізаними замками або без них, може клеїтися до основи або складатися, як ламінат. Всі фізичні властивості як у лінолеуму з основою з м'якого спіненого ПВХ. 

б) Покриття зі спіненого ПВХ. Той же самий LVT, тільки в основу зі спіненого ПВХ додають стабілізатор, що робить покриття більш жорстким. 

в) WPC - Wood Plastic Composite. Основа у таких покриттів виробляється з 50% деревного волокна і 50% ПВХ. Дуже гарне поєднання, зберігає властивості дерева в теплопровідності (хороша ізоляція), але при цьому слабко піддається стисненню і розтягуванню. Більш стабільний. З мінусів це вартість і погана провідність тепла при використанні опалення «тепла підлога».

г) SPC - Stone Plastic Composite. SPC покриття вважається новим поколінням підлогового покриття. Основа у такого покриття виробляється з 70-80% карбонат кальцію (крейди) і ПВХ. Через дуже низьку вартість крейди, ціна на таке покриття набагато нижче інших композитних покриттів. Дуже стабільний при перепадах температури, погано стискається і розтягується. За своїми властивостями близький до натурального каменю, прекрасно передає тепло. Ідеальний для застосування в приміщеннях, що мають опалення «тепла підлога». Екологічно безпечний для використання в будь-яких житлових і комерційних приміщеннях. Універсальний в догляді. Не вимагає спеціальних миючих засобів.


Всі перераховані композитні покриття абсолютно водостійкі.

Виробництво SPC ламінату


SPC ламінат має три складові: SPC- основа, декоративний ПВХ шар (плівка), зносостійкий ПВХ шар.
На початковому етапі відбувається змішування 70-80% крейди і ПВХ. Отримана суміш подається в екструдер (велика м’ясорубка), де вона піддається нагріванню до температури близько 270 градусів. При цьому утворюється однорідна маса, яка подається в форму (матрицю). З матриці виходить безкінечний SPC-лист, який поступово застигає і кристалізується.

Ширина листа – 960 мм. Товщина, в залежності від заданих параметрів (3,5; 4,0; 5,0; 6,0 мм). Далі на SPC-лист з рулонів накладається плівка з необхідним декором і зносостійкий шар. Отриманий «бутерброд» проходить через прес, нагрітий до температури 270 градусів. При цьому всі три шари сплавляються разом. Отриманий лист розрізається на плити необхідної довжини. Зазвичай отримують плити 960*1200 мм.
Плити перебувають в приміщенні протягом 48 годин, для остаточної кристалізації і стабілізації. Після вистоювання, плити покриваються UV-лаком (матовим чи глянцевим) для запобігання втрати кольору від впливу сонячних променів.
Далі плити розрізаються на дощечки потрібної ширини, в яких вирізають замок. На кожному етапі відбувається автоматичний і візуальний контроль якості.

Властивості і застосування SPC ламінату


Незважаючи на слово ламінат у назві, за своїми властивостями SPC ламінат набагато ближче до керамічної плитки, і особливо близький до натурального мармуру, з якого, за фактом, він на 70-80% складається (крейда і мармур складаються на 99% з карбонату кальцію). З класичним ламінатом він пов’язаний тільки наявністю замкового з’єднання.

SPC ламінат продукт дуже твердий, практично не реагує на перепади температури. Добре проводить тепло. ПВХ, що входить до складу SPC, відповідає за необхідну в’язкість продукту.

На відміну від керамічної плитки і натуральних каменів, SPC не ламкий. Наприклад, при падінні на нього важких предметів він не трісне.

Завдяки своєму складу, абсолютно вологостійкий, можна, при бажанні, застелити дно басейну.

Також, SPC, через відсутність в технології виробництва клею, повністю позбавлений формальдегідів, тобто безпечний для здоров’я, це і робить його таким популярним в розвинених країнах.

Зносостійкий ПВХ шар, з додаванням оксиду алюмінію, зазвичай, використовується двох товщин: 0,3 мм і 0,5 мм.

При перевірці на стирання, шар в 0,3 мм витримує 20000 обертів наждачкою, шар в 0,5 мм – 50000 обертів. Для прикладу, класичні ламінати: 31 клас – 2000 обертів, 33 клас – 4500 обертів.

Зносостійкий шар 0,3 мм використовується для будь-яких побутових і комерційних приміщень, в яких не використовуються візки і техніка.

Зносостійкий шар 0,5 мм використовується для приміщень, в яких використовуються візки і спецтехніка.

Звичайно, SPC ламінати ідеально підходять для приміщень комерційного використання (офіси, магазини, ресторани і т. д.). У домашніх умовах чудово підійдуть в коридор, кухню, ванну кімнату.

Повернення до списку